Baanbrekend RUG onderzoek onthult het ware gezicht van de bliksem

18 April 2019

Met ‘Waarom bliksem vaak meermaals toeslaat’, publiceert een onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) nieuwe, baanbrekende inzichten over onweer. Dit gebeurt in een artikel in het gezaghebbende tijdschrift ‘Nature’. Van der Heide volgt dit onderzoek op de voet en kijkt met de RUG hoe deze nieuwe kennis tot betere bliksemveiligheid kan leiden.

Olaf Scholten - LOFAR onweer - medium size

Bliksem blijft een fascinerend fenomeen waarover we nog relatief weinig weten. In de afgelopen jaren deed een internationaal team van de RUG diepgaand onderzoek naar de structuren en het ontstaan van bliksem. Dankzij de LOFAR-radiotelescoop konden bliksemschichten zeer gedetailleerd worden bestudeerd. Er werden structuren gevisualiseerd die nooit eerder zijn beschreven.

Naaldachtige structuren

Het onderzoek van de RUG leverde tal van nieuwe inzichten op. Bijvoorbeeld waarom bliksem vaak meerdere keren toeslaat in een gebied. Bliksemexpert Erik Sijbring: ‘Uit het onderzoek blijkt dat dit onder meer komt door de naaldachtige bliksemstructuren die zich uit een ontlading vertakken. Hierin worden negatieve ladingen deels opgeslagen om even later een herhaalde lading naar de grond te veroorzaken.’

Professor Scholten: ‘Het detectienetwerk berekent het punt van blikseminslag, met de metingen en berekeningen van LOFAR, nu ook de bliksemroute’.

Kennis- en productontwikkeling

Als specialist in bliksembeveiliging volgt Van der Heide dit onderzoek nauwlettend. De nieuwe kennis uit het wetenschappelijke onderzoek van professor Olaf Scholten biedt kansen voor verdere doorontwikkeling van het onweerdetectie systeem van Van der Heide. Erik Sijbring: ‘De nieuwe kennis over de voortplanting van bliksem kan bijdragen aan het verbeteren van het beveiligingssysteem'. Dit weekend zet Van der Heide het beveiligingssysteem ook weer in bij Paaspop in Schijndel.

Van der Heide investeert volop in kennis- en productontwikkeling. Sijbring: ‘Juist omdat er nog zoveel valt te ontdekken over bliksem, zijn we continu bezig om nieuwe inzichten, zoals die van de RUG, te vertalen naar systemen die nog meer veiligheid bieden. Onze kennisuitwisseling met de RUG draagt daar zeker aan bij'.

Kijk en beluister ook het interview met Olaf Scholten op NPO radio1 of bekijk eens de aflevering Door de bliksem getroffen van NTR.  

van der Heide - Erik Sijbring

Bij van der Heide willen we elke dag de wereld een beetje veiliger maken. Het opdoen van kennis én het delen over bliksem hoort hierbij. We zetten het breed in bij onze werkzaamheden om bedrijven en overheden het beste advies te geven. Met zijn achtergrond in de luchtvaart is Erik Sijbring één van de grootste kennisdragers binnen onze organisatie. Zijn contact met diverse partijen in de markt zorgen ervoor dat we altijd over de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte zijn.

« Naar het archief

Diensten

Adviseren

Beveiligen

Beschermen

Inspecteren

Opleiden

Vei-lig-heid; de –woord(vrouwelijk), 1) het veilig-zijn, 2) in veiligheid brengen, 3) toestand waarin iemand of iets vrij is van gevaar of schade, 4) geborgenheid, 5) zekerheid.

Voor ons gaat veiligheid verder dan protocollen, formules, systemen, techniek en het oplossen van complexe vraagstukken. Uiteindelijk bepalen mensen de kwaliteit van veiligheid. Dat vereist discipline en toewijding. Daarin nemen wij een leidende rol en adviseren en begeleiden overheden en bedrijven bij risicobeperking, reductie van kosten en de continuïteit van bedrijfsprocessen.
Een veilig gevoel!