Spring naar content
eco
Lange levensduur
book
Veiligheid borgen
crisis_alert
Voorkom milieuschade

Kathodische bescherming voorkomt problemen door corrosie

Kathodische bescherming is bijna 200 jaar geleden uitgevonden, en inmiddels is het niet meer weg te denken uit onze moderne wereld. Als Nederlanders weten we door onze ervaring met water als geen ander hoe schadelijk  water is voor metalen: corrosie grijpt om zich heen en kan voor grote problemen zorgen als er niet ingegrepen wordt. Kathodische bescherming is de enige manier om het corrosieproces onder water volledig te stoppen. Het principe van kathodische bescherming is dat je het corrosiepotentiaal van een metalen object verlaagt, met een beschermstroom of door gebruik te maken van opofferingsanodes. Hierdoor wordt het te beschermen metaal kathodisch gemaakt, waardoor het niet vatbaar is voor roest. 

Wat is kathodische bescherming? 

Kathodische bescherming is een elektrochemische methode om het corrosieproces onder water te stoppen. Het wordt onder andere ingezet bij schepen, leidingen, betonconstructies, damwanden, installaties en tanks die zich geheel of gedeeltelijk in het water bevinden. Het principe van kathodische bescherming is dat je het corrosiepotentiaal van een metalen object verlaagt, met een beschermstroom of door gebruik te maken van opofferingsanodes. Hierdoor wordt het te beschermen metaal kathodisch gemaakt, waardoor het niet vatbaar is voor roest.

Wanneer zet je kathodische bescherming in?

De inzet van kathodische bescherming  is vaak logisch als er problemen verwacht worden met corrosie of roest. Roest is de aartsvijand van bijvoorbeeld gasleidingen, damwanden, bruggen, opslagtanks en andere metalen voorwerpen die zich in de grond of in het water bevinden. Ook de wapening in beton kan ernstig aangetast worden door corrosie. Het metaal verliest zijn eigenschappen, wordt dunner en soms ontstaan er zelfs gaten. Dit leidt tot gevaarlijke situaties zoals lekkages, milieuschade en onderbrekingen in de bedrijfsvoering. Kathodische bescherming wordt door Van der Heide onder andere ingezet om staalconstructies te beschermen  en betonrot te voorkomen.

Waarom kathodische bescherming?

Bescherm metalen tegen roest met kathodische bescherming, zodat de levensduur aanzienlijk verlengd wordt.

Voorkom gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan als een metaal aangetast wordt door corrosie.

Als werkgever ben je verplicht je werknemers een veilige werkomgeving te bieden. In sommige gevallen is kathodische bescherming daardoor verplicht.

van der Heide al meer dan 100 jaar veiligheid

Het is ruim honderd jaar geleden dat ‘Pieter Bliksem’ z’n eerste koperen bliksembeveiligingsinstallatie aanlegde op de boerderijdaken in het buitengebied van Noordoost-Friesland. Hiermee werd hij de grondlegger van het bedrijf dat Van der Heide nu is.

Nog altijd zijn wij nummer één in bliksembeveiliging en tegenwoordig ook in kathodische bescherming, elektrotechnische veiligheidsinspecties en -opleidingen. Hoewel er in een eeuw tijd veel is veranderd, hebben wij nog altijd dezelfde drive als Pieter: de wereld elke dag een beetje veiliger maken.

done
Marktleider
done
Alles onder één dak
done
Veilig en vertrouwd