Spring naar content
book
Voorkom ongelukken
crisis_alert
Veilig werkgeverschap
eco
Verplichting

Wat is ATEX 114?

ATEX 114, formeel bekend als Richtlijn 2014/34/EU, is een essentiële Europese richtlijn voor producenten van apparaten bestemd voor gebruik in omgevingen met explosiegevaar. Deze richtlijn stelt strikte veiligheidseisen om het risico op explosies door gas of stof te minimaliseren.

Wat houdt de CE-markering in?

Apparatuur en systemen die voldoen aan ATEX 114 moeten voorzien zijn van een CE-markering, wat betekent dat ze in overeenstemming zijn met de Europese wetgeving, inclusief de normen voor gezondheid en veiligheid.

Hoe beschermt ATEX 114 werknemers?

Het naleven van ATEX 114 is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een cruciale stap in het waarborgen van de veiligheid van werknemers en het verminderen van het risico op explosie-gerelateerde incidenten. Dit is bijzonder relevant bij processen zoals het laden en lossen van tank- en bulkwagens in ATEX-zones, waarbij het gebruik van gecertificeerde aardcontrole-units van groot belang is.

Wat omvat het certificeringsproces?

Het certificeren van apparatuur onder ATEX 114 vereist een grondige procedure waarbij fabrikanten moeten bewijzen dat hun producten voldoen aan de vastgestelde veiligheidseisen. Dit omvat testen en inspecties door een erkende keuringsinstantie.

Wat betekent toegang tot de Europese markt?

Na een succesvolle beoordeling wordt de apparatuur voorzien van een CE-markering, wat aangeeft dat het voldoet aan alle relevante Europese regelgeving, waaronder die voor gezondheid en veiligheid. Deze markering fungeert als een paspoort voor de Europese markt en verzekert dat het product veilig is voor gebruik.

 

Van der Heide is specialist op het gebied van ATEX 114

Van der Heide levert volledig gecertificeerde apparatuur zoals multipoint aardingsunits voor het laden en lossen van bulkwagen en heeft specialisten in huis die ATEX trainingen en opleidingen verzorgen.

done
Veiligheid borgen: ATEX 114 gaat over veiligheidseisen aan apparatuur en producten in explosiegevaarlijke omgevingen
done
Producten: Van der Heide levert gecertificeerde multipoint aardingsunits
done
Kennis delen: Daarnaast zijn we expert op het gebied van de ATEX 153 en verzorgen we diverse ATEX opleidingen

Al 100+ jaar Van der Heide

Elke dag werken wij aan jouw veiligheid. Dat doen we al meer dan 100 jaar. We verlagen de risico’s en verhogen de veiligheid van gebouwen, bouwkundige constructies, waterwegen, transportleidingen of elektrotechnische installaties, zodat iedereen veilig kan werken, wonen en recreëren. 

Of het nu gaat om aarden, bliksembeveiliging, elektrotechnische veiligheid of kathodische bescherming; onze vakmensen staan voor je klaar. We plaatsen, inspecteren, onderhouden en leiden zelfs op.

Zo maken we jouw wereld elke dag veiliger!