Opgedrukt stroomsysteem

Een duurzame manier van kathodische bescherming is het ‘opgedrukt stroomsysteem’. Dit systeem maakt gebruik van een continue gelijkstroom met een laag voltage. De stroom wordt door anoden over een metalen oppervlakte verdeeld.

Zo werkt het

Deze vorm van kathodische bescherming vereist een continue stroomoutput: een transformator-gelijkrichter wordt aangesloten op een wisselstroombron. Een speciale kabel geleidt de gelijkstroom naar de anoden.

Schema opgedrukt stroomsysteem
Schema opgedrukt stroomsysteem

Beschermstroom

Deze anoden worden onder de waterlijn tegen een scheepswand, leidingwand, tankwand of kadeconstructie geplaatst. De anoden drukken de beschermstroom als het ware tegen het metaal. Dit verklaart de term ‘opgedrukte stroom’

Potentiaalverschil opgeheven

Deze kleine hoeveelheid stroom verlaagt het potentiaal van het metaal. Hierdoor wordt het potentiaalverschil tussen metaal en water opgeheven. Het metaal reageert hierdoor niet meer op water en de corrosie stagneert tot bijna nul procent.

De anoden

De anoden waardoor de stroom loopt zijn inert: ze zijn gemaakt van edel materiaal (titanium). Hierdoor slijten ze nauwelijks. In de meeste gevallen gaan inerte anodes tot wel 20 jaar mee.

Voordeel van het opgedrukt stroomsysteem

  • De stroom is regelbaar en biedt bescherming onder wisselende omstandigheden
  • Toepasbaar in zoet- en zoutwater
  • Goedkoper: met weinig anoden zijn grote beschermstromen te realiseren
  • Gemakkelijk te vervangen
  • Lange levensduur

Wilt u meer weten over kathodische bescherming door middel van het opgedrukt stroomsysteem? Maak dan gebruik van onderstaande button of bel direct naar 088 - 63 63 163 en vraag naar een adviseur bij u in de regio.

Neem contact met mij op

Diensten

Adviseren

Beveiligen

Beschermen

Inspecteren

Opleiden

Vei-lig-heid; de –woord(vrouwelijk), 1) het veilig-zijn, 2) in veiligheid brengen, 3) toestand waarin iemand of iets vrij is van gevaar of schade, 4) geborgenheid, 5) zekerheid.

Voor ons gaat veiligheid verder dan protocollen, formules, systemen, techniek en het oplossen van complexe vraagstukken. Uiteindelijk bepalen mensen de kwaliteit van veiligheid. Dat vereist discipline en toewijding. Daarin nemen wij een leidende rol en adviseren en begeleiden overheden en bedrijven bij risicobeperking, reductie van kosten en de continuïteit van bedrijfsprocessen.
Een veilig gevoel!