Spring naar content
book
Ongelukken voorkomen
eco
Voldoen aan de norm
crisis_alert
Gemoedsrust

Voorkom brand of letsel door vlambooggevaar

Vlambooggevaar beheersen is een onderwerp dat in veel organisaties onderbelicht is. We gaan ervan uit dat elektrische installaties veilig zijn omdat ze gebouwd en getest zijn volgens de IEC-richtlijnen, maar dat betekent niet dat er geen vlambooggevaar is. Van der Heide ondersteunt op meerdere manieren bij het beheersen van het gevaar op vlambogen.

Wat is vlambooggevaar?

Vlambooggevaar gaat over onbedoelde vlambogen. We spreken van een vlamboog als stroom zich door de lucht beweegt. Als dat gecontroleerd gebeurt, bijvoorbeeld bij lassen, is er weinig gevaar. Maar als er een ongecontroleerde vlamboog ontstaat in een elektrische installatie, bijvoorbeeld bij zonnepanelen, kan dat levensbedreigend gevaar opleveren. Onbedoelde vlambogen kunnen namelijk leiden tot explosies, extreme hitte en giftige dampen. Er zijn dus genoeg redenen om vlambooggevaar te beheersen. Dat kan bijvoorbeeld met vlamboogdetectie of vlamboog beschermende kleding.

Een ongecontroleerde vlamboog ontstaat meestal bij het onderhoud van elektrische installaties, bijvoorbeeld bij een verkeerd uitgevoerde meting, een defecte schakelaar of gereedschap dat tussen installatiedelen valt.

Waarom hulp bij vlambooggevaar?

Vlambooggevaar kan tot ongelukken leiden met ernstig letsel of zelfs de dood als gevolg.

Volgens de NEN 3140 moeten elektrische installaties veilig zijn om mee te werken. Vlambooggevaar beheersen is hier onderdeel van.

Zeker weten dat je medewerkers hun werk veilig kunnen uitvoeren, zorgt voor de nodige gemoedsrust.

Diensten

van der Heide al meer dan 100 jaar veiligheid

Het is ruim honderd jaar geleden dat ‘Pieter Bliksem’ z’n eerste koperen bliksembeveiligingsinstallatie aanlegde op de boerderijdaken in het buitengebied van Noordoost-Friesland. Hiermee werd hij de grondlegger van het bedrijf dat Van der Heide nu is.

Nog altijd zijn wij nummer één in bliksembeveiliging en tegenwoordig ook in kathodische bescherming, elektrotechnische veiligheidsinspecties en -opleidingen. Hoewel er in een eeuw tijd veel is veranderd, hebben wij nog altijd dezelfde drive als Pieter: de wereld elke dag een beetje veiliger maken.

done
Marktleider
done
Alles onder één dak
done
Veilig en vertrouwd