Spring naar content

Een dag tussen de kazen

Aluminium leidingen en een speciale trap voor onze inspecteur maken deze bliksembeveiligingsinspectie bijzonder!

Inspectie bliksembeveiliging zuivelfabriek Gerkesklooster

Sinds 2010 inspecteert Van der Heide de bliksembeveiliging op het gedeelte van de zuivelfabriek in Gerkesklooster waar kaas wordt gemaakt. De aluminium leidingen zijn een bijzonderheid, net als de manier waarop onze inspecteur naar de nok kan komen!

Een eigen trap

Het gebeurt niet altijd dat er speciaal voor onze inspecteur een trap wordt aangebracht. Maar vanwege de strenge hygiënevoorschriften mogen we niet binnendoor, dus was dit de beste oplossing. De inspectie duurt een hele dag, waarbij we de verschillende installatieonderdelen doormeten en controleren op beschadigingen. Ook de opvangers bij de ventilatoren en de ontluchtingspijpen worden gecheckt, omdat ze meer dan een halve meter boven het dak uitsteken.

Aluminium: minder interessant voor dieven

Bij de aanleg van de bliksembeveiliging van de zuivelfabriek, is er gekozen voor aluminium leidingen. Die werken net zo goed als koperen leidingen, maar zijn veel minder interessant voor dieven. Daar staat tegenover dat aluminium wat zachter is, en daarom onderhoudsgevoeliger. Maar door eventuele beschadigingen tijdig te verhelpen en de werking van de bliksembeveiliging elke twee jaar goed te controleren, blijft de installatie in uitstekende conditie. Zo wordt het risico van overslaggevaar op een elektrische installatie tot een minimum beperkt.

Praktische informatie

Naast het gedeelte waar kaas wordt geproduceerd, inspecteren we ook de bliksembeveiliging van de poedertoren in de fabriek. Hier is vooral statische elektriciteit ontzettend belangrijk, want het transport van melkpoeder door buizen kan namelijk explosies veroorzaken. En dat willen we natuurlijk voorkomen!