Spring naar content

Distributiecentrum dag en nacht beschermd

Dag en nacht de gevaren van blikseminslag en overspanning minimaliseren.

Bliksem- en overspanningsbeveiliging distributiecentrum

In Utrecht staat een groot distributiecentrum van HEMA. Voor dit 24-uursbedrijf is continuïteit en veiligheid ontzettend belangrijk, dus is Van der Heide gevraagd de gevaren van blikseminslag te minimaliseren.

Een technologisch hoogstandje

Het distributiecentrum van HEMA is niet alleen 24 uur per dag in bedrijf, maar ook nog eens grotendeels geautomatiseerd. Er staat ontzettend veel elektronische apparatuur, wat het risico op schade en uitval bij blikseminslag of overspanning erg groot maakt. Daarnaast moeten natuurlijk ook de medewerkers veilig kunnen werken. Van der Heide is aan de slag gegaan met de bliksem- en overspanningsbeveiliging, waarbij we natuurlijk rekening houden met de nieuw- en verbouwplannen en de overlast tot een minimum beperken.

Nauwkeurig plannen

We hebben alle elektrische apparatuur in het distributiecentrum voorzien van nieuwe overspanningsbeveiliging en potentiaalvereffening, die voldoet aan de actuele normen. Het gaat daarbij onder andere over apparatuur van computerruimtes, brandmeldcentrales en verdeelinrichtingen. Tijdens het werk moest de apparatuur wel losgekoppeld worden van het elektriciteitsnet, dus hebben we zo veel mogelijk op zondagen gewerkt. Ook moest ons werk nauwkeurig samenvallen met de nieuwbouw en verbouw die grotendeels tegelijkertijd moest plaatsvinden. Nauwkeurig plannen was dus geen overbodige luxe.

Praktische informatie

Het distributiecentrum is inmiddels goed beveiligd tegen blikseminslag en overspanning. Het risico op uitval of ongelukken is hierdoor geminimaliseerd.  Erg belangrijk, want ondanks de forse hoogspanningskabels die óók op het terrein staan, is het risico op blikseminslag in het lager gelegen centrum altijd aanwezig. Van der Heide inspecteert en onderhoudt het complete beveiligingssysteem, zodat het distributiecentrum ook in de toekomst optimaal is beveiligd.