De anode en kathode van het opofferingssysteem
Bij het corrosieproces is er sprake van twee polen, die anode en kathode worden genoemd. Bij de anode treden elektronen uit en gaat het metaal aan het oppervlak van de constructie in oplossing. Bij de kathode treden de elektronen in, deze beschermen een object juist tegen roest.
Hoe werkt het opofferingssysteem?
Het minder edele metaal wordt bevestigd op schepen, offshore-installaties, tank- en leidingwanden of kadeconstructies. Afhankelijk van het watertype worden er verschillende anodes gebruikt: zink voor zout water, aluminium voor zilt en brak water en magnesium in zoet water. Door de anoden ontstaat er een stroom. Het minder edele metaal wordt hierdoor anode, het te beschermen metaal wordt kathode.
Wat doet een opofferingssysteem?
De anoden beschermen het metaal, maar gaan zelf wel een reactie aan met het water. De anode corrodeert, lost op en wordt op deze manier ‘opgeofferd’ aan het te beschermen metaal.
Van der Heide is specialist kathodische bescherming
Het opofferingssysteem voor kathodische bescherming wordt toegepast in diverse industrieën en branches. Het speelt een cruciale rol in verschillende sectoren waarbij het metaal beschermd wordt zonder dat er ingewikkelde elektrische aansluitingen nodig zijn.
Al 100+ jaar Van der Heide
Elke dag werken wij aan jouw veiligheid. Dat doen we al meer dan 100 jaar. We verlagen de risico’s en verhogen de veiligheid van gebouwen, bouwkundige constructies, waterwegen, transportleidingen of elektrotechnische installaties, zodat iedereen veilig kan werken, wonen en recreëren.
Of het nu gaat om aarden, bliksembeveiliging, elektrotechnische veiligheid of kathodische bescherming; onze vakmensen staan voor je klaar. We plaatsen, inspecteren, onderhouden en leiden zelfs op.
Zo maken we jouw wereld elke dag veiliger!