De vlamboog is virtueel, de schrik is levensecht!

7 September 2020

Een vlamboog of een elektrocutie. Wanneer je werkt met elektrotechnische installaties kan één verkeerde keuze verregaande gevolgen hebben. Maar hoe laat je cursisten dit op een veilige manier ervaren? Van der Heide ontwikkelde een unieke Virtual Reality-training (NEN3140) die het veiligheids- en risicobewustzijn binnen drie kwartier vergroot. 

Van je fouten leer je nog het meest. In onze praktijkopleidingen proberen we situaties daarom zo realistisch mogelijk na te bootsen. Maar, wij willen cursisten natuurlijk nooit blootstellen aan een vlamboog of een elektrocutie. Deze scenario’s konden we tot voor kort alleen aan de hand van filmpjes of praktijkverhalen laten zien. En deze komen toch minder binnen. 

Een levensechte ervaring

Om het veiligheids- en risicobewustzijn te vergroten, ontwikkelden we een Virtual Reality Training. Hiermee bieden we cursisten een levensechte ervaring in een virtueel scenario. Trainer René Damen: ‘Zodra je de VR-bril opzet, registreren je hersenen die omgeving als werkelijkheid.’

Onder begeleiding

René: ‘Uiteraard gebeurt dit onder begeleiding van ervaren trainers. Tijdens een voor- en nabespreking gaan we in op de ervaring en het eigen handelen van de cursist. Van Voldoende Onderricht Persoon (VOP) tot ervaren Vakbekwaam Persoon (VP): binnen drie kwartier vergroot deze VR-ervaring het veiligheids- en risicobewustzijn.

De VR-training is een aanvullende module op onze reguliere trainingen in het kader van NEN3140. We bieden deze training op locatie of in ons Opleidingscentrum aan. Uiteraard volledig corona-proof. 

Op korte termijn een VR-training boeken? Wees er dan snel bij.

Neem contact op met één van onze medewerkers bij opleidingen via 088 - 63 63 163 of maak gebruik van het contactformulier.

Meer informatie over deze VR-training? Lees ook het artikel in LEKS.

« Naar het archief

Diensten

Adviseren

Beveiligen

Beschermen

Inspecteren

Opleiden

Vei-lig-heid; de –woord(vrouwelijk), 1) het veilig-zijn, 2) in veiligheid brengen, 3) toestand waarin iemand of iets vrij is van gevaar of schade, 4) geborgenheid, 5) zekerheid.

Voor ons gaat veiligheid verder dan protocollen, formules, systemen, techniek en het oplossen van complexe vraagstukken. Uiteindelijk bepalen mensen de kwaliteit van veiligheid. Dat vereist discipline en toewijding. Daarin nemen wij een leidende rol en adviseren en begeleiden overheden en bedrijven bij risicobeperking, reductie van kosten en de continuďteit van bedrijfsprocessen.
Een veilig gevoel!