Blog - Drie tips voor een bliksemproof outdoor-event

19 April 2019

Niet alleen het festivalseizoen is losgebarsten, ook het onweerseizoen. Maar zijn feesttent en mainstage wel bestand tegen een onweersbui? En hoe bescherm je publiek, artiesten en apparatuur wanneer het noodweer écht losbreekt? Drie punten om als organisatie rekening mee te houden.

Paaspop Schijndel
Paaspop Schijndel
Zwarte Cross Lichtenvoorde
Zwarte Cross Lichtenvoorde
Bevrijdingsfestival Zwolle
Bevrijdingsfestival Zwolle

1. Zorg voor goede bliksembeveiliging

Bliksemveiligheid begint bij het aarden van risicovolle objecten zoals podia, lichtmasten en tenten. Goede aarding kan een blikseminslag geleiden en afvangen. Ook de aarding van apparatuur en installaties is belangrijk: hiermee kun je schades voorkomen. Verder is het belangrijk om rondom geaarde objecten voor veilige zones voor het publiek te zorgen.

2. Denk goed na over draaiboeken en noodplannen

Wanneer wordt bliksem gevaarlijk, hoe kun je de veiligheid van het publiek vergroten en hoe zorg je ervoor dat er tijdens een evacuatie geen paniek ontstaat? Denk vooraf goed na over bliksemveiligheid en leg je maatregelen vast in draaiboeken en noodplannen. Ook wanneer het noodweer wél toeslaat zorg je in elk geval voor veiligheid en voorkom je paniek.

3. Check accurate onweerdata

Gaat het wel of niet onweren? Hoe dichtbij komt een onweersbui en wanneer moet je voorzorgsmaatregelen nemen? Goede en accurate onweerdata zijn ontzettend belangrijk. Natuurlijk kun je vertrouwen op de onweerdata van een buienradar: maar deze gegevens zijn niet heel verfijnd. Een goed systeem voor onweerdetectie in combinatie met automatische alarmering én veiligheidszones biedt veel meer zekerheid. Zeker wanneer je de juiste beslissing wilt maken over het wél of niet in werking stellen van noodplannen en -scenario’s.

Veilig genoeg.. Zeker weten?

Vraag gerust een bliksemveiligheidscheck aan bij één van onze adviseurs via 088 - 63 63 163 of stuur een berichtje

« Naar het archief

Diensten

Adviseren

Beveiligen

Beschermen

Inspecteren

Opleiden

Vei-lig-heid; de –woord(vrouwelijk), 1) het veilig-zijn, 2) in veiligheid brengen, 3) toestand waarin iemand of iets vrij is van gevaar of schade, 4) geborgenheid, 5) zekerheid.

Voor ons gaat veiligheid verder dan protocollen, formules, systemen, techniek en het oplossen van complexe vraagstukken. Uiteindelijk bepalen mensen de kwaliteit van veiligheid. Dat vereist discipline en toewijding. Daarin nemen wij een leidende rol en adviseren en begeleiden overheden en bedrijven bij risicobeperking, reductie van kosten en de continuïteit van bedrijfsprocessen.
Een veilig gevoel!