Potentiaalvereffening

Bij een blikseminslag komen gebouwen en installatie-onderdelen onder extreem hoge spanningen te staan. Er ontstaat (elektrocutie)gevaar wanneer afzonderlijke onderdelen onder verschillende spanning (potentiaal) staan. Potentiaalvereffening neutraliseert deze gevaarlijke spanningsverschillen.

Bij een blikseminslag treden extreem grote stromen op. Gebouwen en installatiedelen komen al snel onder spanningen van duizenden volts te staan. Dit is niet te voorkomen en het is op zich niet gevaarlijk. Zolang alle onderdelen onder dezelfde spanning staan, loopt er geen stroom en is er geen risico op beschadiging of verwonding. Dit is wel het geval zodra er potentiaalverschillen ontstaan.

Zo werkt potentiaalvereffening

Potentiaalvereffening koppelt alle onderdelen in een gebouw die stroom kunnen geleiden. Denk bijvoorbeeld aan trappen, liftgeleiders, cv-leidingen, verwarmingsleidingen en kabelgoten. Tussen deze delen worden geleidende verbindingen geplaatst en via een potentiaalvereffeningsrail aangesloten op de veiligheidsaarding. Doordat alle geleidende onderdelen met elkaar verbonden zijn, kunnen er geen spanningsverschillen optreden.

Aanvullende overspanningsbeveiliging

Actieve geleiders, zoals data- en besturingskabels, kunnen niet rechtstreeks met de aarde verbonden worden. Ze kunnen ook niet aan elkaar en aan de potentiaalvereffening worden gekoppeld. Dit zorg voor storingen en functieverlies. Voor deze leidingen gebruiken we een overspanningsbeveiliging. Hierdoor zijn de leidingen alleen bij hoge spanningen met elkaar en met het systeem voor potentiaalvereffening verbonden.

Onderdeel met EMC-aarding

De overspanningsbeveiliging en potentiaalvereffening zorgen er samen voor dat alle apparatuur goed beschermd is tegen bliksemschade en overspanning. In een optimale situatie maakt de potentiaalvereffening deel uit van een EMC-aarding. In dit geval bent u meteen ook beveiligd tegen storingen.

Wilt u meer informatie? Maak dan gebruik van onderstaande button of bel direct naar 088 - 63 63 163 en vraag naar een adviseur bij u in de regio.

Neem contact met mij op

Diensten

Adviseren

Beveiligen

Beschermen

Inspecteren

Opleiden