Fundatieaarding

Van kantoor tot opslag, van woontoren tot fabriekshal: wie nieuw bouwt kan niet zonder bliksembeveiliging . Bij nieuwbouw is het aantrekkelijk om voor fundatie-aarding te kiezen. Een aardingssysteem dat gebruik maakt van de fundering. Fundatie-aarding is goedkoper en betrouwbaarder dan een systeem dat gebruik gemaakt van aardelektrodes.

Een betonnen fundering vormt een uitstekende basis voor een aardingssysteem. Onder meer door gebruik te maken van het wapeningsstaal. De fundering heeft daarnaast een blijvend goed contact met de grond. Dit zorgt voor een lage aardverspreidingsweerstand: bliksemstroom wordt hierdoor goed geabsorbeerd door de aarde.

Ringleiding

Na de aanleg wordt fundatieaarde in een lus (een ringleiding) aangebracht in een gebouw. Op deze lus kan bijvoorbeeld de meterkast worden aangesloten. In een later stadium wordt de staalconstructie vereffend en een potentiaalvereffeningsrail aangebracht. Vanaf deze rail kan elektrotechnisch installateur zijn installaties aarden.

Aandacht voor aarding in ontwerpfase

Het wapeningsstaal in de fundering speelt een belangrijke rol in het aardingssysteem. Daarom is het goed om al in de ontwerpfase aandacht te hebben voor dit systeem. Tijdens de ruwbouw kan een groot deel van de aarding worden aangelegd. Dit levert een forse besparing in de bouwkosten op én een technisch betere installatie.

De voordelen van fundatie-aarding

  • De kostprijs van de fundatie-aarding is lager dan een geslagen aardelektrode
  • Fundatie-aarde is betrouwbaarder:
  • De aanleg van fundatie-aarding kent minder risico’s

Wilt u meer informatie over fundatieaarding; hoe pak je dat aan? Maak dan gebruik van onderstaande button of bel direct naar 088 - 63 63 163 en vraag naar een adviseur bij u in de regio.

Neem contact met mij op

Diensten

Adviseren

Beveiligen

Beschermen

Inspecteren

Opleiden